Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym PRZYSTANEK

Jesteśmy Stowarzyszeniem, które pragnie współdziałać na płaszczyźnie pomocy udzielanej wszystkim osobom niepełnosprawnym znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Głównym celem naszego Stowarzyszenia jest aktywizowanie, wspieranie oraz pomoc osobom niepełnosprawnym intelektualnie i z zaburzeniami psychicznymi w sferach społecznej, fizycznej oraz psychicznej, jak również wspieranie pozafinansowe osób niepełnosprawnych i ich rodzin w trudnej sytuacji życiowej.

Głównym celem naszego Stowarzyszenia jest aktywizowanie, wspieranie oraz pomoc osobom niepełnosprawnym intelektualnie i z zaburzeniami psychicznymi w sferach społecznej, fizycznej oraz psychicznej, jak również wspieranie pozafinansowe osób niepełnosprawnych i ich rodzin w trudnej sytuacji życiowej. Swoje cele chcemy realizować szczególnie poprzez: inicjowanie i rozwijanie specjalistycznych form pomocy osobom niepełnosprawnym, integrowanie uczestników niepełnosprawnych w środowisku ich zdrowych rówieśników, propagowanie odpowiedniego stosunku do osób niepełnosprawnych i ich spraw, rehabilitację zmierzającą do rozwoju ogólnego (psychicznego, społecznego, fizycznego) osób niepełnosprawnych.

Stowarzyszenie swoje cele realizuje poprzez:
– Utworzenie i prowadzenie Środowiskowego Domu Samopomocy.
– Inicjowanie i rozwijanie specjalistycznych form pomocy osobom niepełnosprawnym.
– Integrowanie uczestników niepełnosprawnych w środowisku ich zdrowych rówieśników.
– Propagowanie odpowiedniego stosunku do osób niepełnosprawnych i ich spraw, skierowane do wszystkich odbiorców na terenie Polski.
– Rehabilitację zmierzającą do rozwoju ogólnego (psychicznego, społecznego, fizycznego) osób niepełnosprawnych.
– Wprowadzanie treningów kulinarnych, treningów dotyczących higieny osobistej, załatwiania spraw urzędowych, wprowadzaniu treningów orientacji w terenie i po znanych w okolicy miejscach dla osób niepełnosprawnych.
– Poprawę sprawności psychofizycznej osób niepełnosprawnych.
– Organizowanie wypoczynku oraz imprez kulturalno oświatowych dla osób niepełnosprawnych i ich rodzin.
– Organizowanie pomocy lekarskiej, prawnej, materialnej i itd. dla osób niepełnosprawnych i ich rodzin.

Od lutego 2013r. realizujemy zadanie publiczne w zakresie pomocy społecznej jakim jest prowadzenie Środowiskowego Domu Samopomocy. A oto kilka słów o ŚDS:

Środowiskowy Dom Samopomocy to placówka pobytu dziennego dla 15 dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną i zaburzeniami psychicznymi. Nasz Dom uczy samodzielności, zaradności życiowej i włączania w środowisko zdrowych rówieśników. Swoimi działaniami uczymy prawidłowego funkcjonowania wdrażając uczestników Domu w takie czynności jak: przygotowywanie posiłków, sprzątanie, prasowanie, robienie zakupów, załatwianie spraw urzędowych, obchodzenia uroczystości okolicznościowych,
organizowania i zachęcania do czynnych sposobów spędzania czasu wolnego, rehabilitacji fizycznej poprzez gimnastykę, spacery i tym podobne aktywności. Dbamy o ogród, na którym udało nam się w tym roku posadzić krzewy, kwiaty i stworzyć mały warzywniak.
Pracujemy również w pracowni plastycznej, haftu, rękodzieła, witrażu i kulinarnej.
Mamy zajęcia psychoedukacyjne i socjoterapeutyczne.
Nasze zadanie to również rozbudzanie ciekawości poznawczej i czynny udział w życiu społecznym.

Wolontariat

Chcesz dowiedzieć się czym jest wolontariat? Jak u nas wygląda praca wolontariusza? Zapraszamy do kontaktu!

Chcę dołączyć

Darowizna

Nasze Stowarzyszenie działa dzięki funduszom gminnym, unijnym i dzięki darczyńcom. Jeśli chcesz nas wspomóc, jest na to na sposób.

Przekaż darowiznę

友情链接: 日本三级片 大香蕉 通辽市信息网 通辽二手转让 北京赛车 北京赛车网 北京赛车网址 北京赛车网站 北京赛车网投 北京赛车官网 北京赛车平台 北京赛车注册 北京赛车投注 北京赛车代理 北京赛车游戏 北京赛车玩法 北京赛车技巧 北京赛车直播 北京赛车直播网 北京赛车直播室 北京赛车走势图 北京赛车手机版 北京赛车手机版投注 北京赛车手机版游戏 北京赛车游戏规则 北京赛车游戏技巧 北京赛车游戏网址 北京赛车游戏网站 北京赛车线上游戏 北京赛车线上开户 北京赛车线上注册 北京赛车线上投注 北京赛车在线预测 北京赛车在线游戏 北京赛车在线注册 北京赛车在线投注 北京赛车网上游戏 北京赛车网上注册 北京赛车网上投注 北京赛车平台代理 北京赛车平台注册 北京赛车会员开户 北京赛车会员注册 北京赛车开户平台 北京赛车开户官网 北京赛车开户网址 北京赛车开户网站 北京赛车手机注册 北京赛车手机游戏 北京赛车手机开户 北京赛车手机网址 北京赛车手机网站 北京赛车手机投注 北京赛车手机app 北京赛车app下载 北京赛车app注册 北京赛车免费注册 北京赛车免费开户 北京赛车官方网站 北京赛车官方网址 北京赛车投注平台 北京赛车投注网址 北京赛车投注网站 北京赛车开奖结果 三级片在线 韩国三级片